Rokotukset Trans-Siperia -matkalle

Soitin YTHS:lle omasta mielestäni hyvissä ajoin noin puolitoista kuukautta ennen lähtöpäivää ja kyselin rokotteista. Kerroin YTHS:n tädille, että olen menossa Venäjä-Mongolia-Kiina-Japani -akselille ja kyselin minkälaisilla rokotteilla matkaan pitäisi varautua.

”Ei ei ei ei ei…” vastasi YTHS:n täti. ”Sinun pitää soittaa ensin YTHS:n matkailuneuvontaan.”

Soittelin YTHS:n matkailuneuvontaan.. Ei ei ei ei.. Sinun pitää ensin täyttää sellainen lomake, missä kysellään mihin olet menossa ja mitä rokotteita olet elämäsi aikana saanut. Öh.. Mistä helvetistä minä muistan mitä rokotteita olen saanut? Riittääkö vastaukseksi, että olen käynyt suomalaisen koulujärjestelmän ja armeijan?

Tässä vaiheessa muuten hyvä kertoa, että jokainen puhelu YTHS:lle toimii näin:

  1. Soitat YTHS:lle.
  2. Automaattinauha vastaa ja kyselee mitä asiaa sinulla on. Jätät viestin siis vastaajaan.
  3. Automaattinauhan ääni kertoo, että soitamme sinulle 1-3 vuorokauden kuluttua.
  4. YTHS:ltä soitetaan kerran, sinulle tietysti mahdollisimman huonoon aikaan. Et kerkiä vastata, eikä toista kertaa soiteta. 
  5. Jatka kohdasta 1.

Dodiin. Sain sitten YTHS:n matkailuneuvonnan tädin kiinni vihdoin ja selitin hänelle taas asiani. Katsottiin yhdessä, että mitä pistoksia tälle matkalle kannattaa ottaa. Täti suositteli seuraavia rokotteita:

  • A ja B hepatiitti (yksi rokoite, nimeltään: Twinrix. 2 annosta ennen matkaa + 1 puolen vuoden päästä, 50€ laaki)
  • Puutiaisaivokuume (3 annosta, 2 ennen matkaa ja kolmas 9-18kk päästä, 35€ laaki)
  • Lavantauti (kolme kapselia suun kautta joka toinen päivä. 10 päivää ennen matkaa, 35€ /setti)
  • Poliotehoste (kerrallaan viisi vuotta voimassa, maksuton)

YTHS:n matkailuneuvonnan täti lupaa lähettää minulle reseptit joilla sitten haen rokotteet ja piikittelen YTHS:llä. Menee viikko. Menee vähän toista, eikä reseptejä kuulu. Soitan YTHS:n matkailuneuvontaan. (Muistathan miten puhelu menee) Matkailuneuvonnan täti vannoo, että reseptit on kyllä lähetetty. No ainakaan perille ne eivät tulleet. Täti sanoo palaavansa asiaan. Saan samana päivänä sähköpostin, jossa kerrotaan että saan reseptit YTHS:ltä seuraavana päivänä ”viimeistään puolelta päivin”.

Saan vihdoin reseptit parin yrittämisen jälkeen (kävin aamulla kymmeneltä ja tulin takaisin klo 12.) Teimme muutaman laskutehtävän rokoteohjelmasta. Twinrix -rokotteesta kaksi annosta pitää antaa ennen matkaa kuukauden välein. Laskin, että jos tänään on päivä 0, lähtöpäivä on 25. Kuinkas paljon tämä saa heittää? Oukei. iinä ja iinä, että ehtiikö. Kyselin apteekin farmaseutilta, YTHS:n kahdelta eri hoitajalta ja soitin vielä Twinrixiä valmistavan lääkefirman edustajalle, että kuinka tarkkaa on rokotusohjelman ”kuukausi”. Kaikki neuvoivat kysymään toisiltaan. Onneksi Twinrixin voi ottaa myös nopeutetulla ohjelmalla. Rokotukset pitää pistää kolme kertaa, päivinä 0, 7 ja 21. Eli tästä koituu nyt 50€ ylimääräistä + ylimääräinen käynti YTHS:llä. 

Eli jos olet matkustamassa eksoottisille alueille, kannattaa ihan tosissaan suunnitella rokotuksia semmoinen 3 kuukautta etukäteen. Niin kuin YTHS:n matkailusivut neuvovat.

ps. Rokotuksista tulee todella huono ja väsynyt olo. Eli jos P. Tyrväinen ja E. Jauhiainen yliopistolta lukevat tätä, he ehkä antavat anteeksi minun sekoilut Sisällönhallinta Organisaatioissa -tentissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s