Juhlan aika ja -aihe

Kun käsienheiluttelija ja pankkimies pohtivat matkan ajankohtaa, muulla ei oikeastaan ollut väliä, mutta voitonpäivänä olisi hyvä olla Venäjällä. Voitonpäivää vietetään siis 9. toukokuuta ympäri Venäjää suuren isänmaallisen sodan päättymisen kunniaksi. Hitlerin kolmas valtakunta oli kukistettu ja Berliini valloitettu. Sota on päättynyt, päästään vihdoin kotiin.

Venäjällä on osittain vieläkin käytössä ns. virallinen totuus. Tämä alkaa kuitenkin jo hälventyä monin paikoin ja kansalaisetkin tietävät kyllä kuka ne Mainilan laukaukset ampui ja kuinka monta valtion vihollista leireillä surmattiin. Silti voitonpäivä on venäläisille yksi vuoden tärkeimmistä juhlapäivistä.

Näin ulkopuolisin silmin venäläisten isänmaallisuus näyttää pursuavan kaikkialta. Suomessa esimerkiksi Kiitos 1939-1944 -paidat ovat lähinnä rasistien päällä, mutta täällä on täysin normaalia pukeutua Venäjän lipulla tai vaakunalla varustettuun paitaan. Lisäksi ei ole mitenkään omituista, että Voitonpäivän juhlallisuuksia mainostetaan sirppi ja vasara -lipulla.

Voitonpäivän juhlinnalle on vaikea keksiä suomalaista vertailukohtaa. Jos yhdistää vapun, itsenäisyyspäivän ja Elomessut niin päästään jo aika lähelle. Aamulla lähes joka paikkakunnalla pidetään edes jonkinlainen sotilasparaati jossa mahtia esitellään ja liput liehuvat. Iltapäivällä kävellään pitkin kaupunkia ja hymyillään kilpaa auringon kanssa. Ostetaan paikallista kotikaljaa ja kuullaan ehkä poliitikkojen puheita. Vanhemmat ovat pukeutuneet parhaimpiinsa ja nuoretkin kunnioittavat päivää pukeutumalla siististi. Osa muistelee omia menehtyneitä sukulaisiaan kantamalla sotilaskuvaa isoisästään tai isästään joka kaatui rintamalla. Katusoittajat laulavat joka korttelissa ja taiteilijat maalaavat muotokuvia.

Toisin kuin saattaisi kuvitella, humalaisia ei juuri näy. Osittain tämä johtuu siitä, että alkoholia ei saa myydä 9.5. keskustan alueella eikä terasseille tarjoilla simaa vahvempaa. Toisaalta myös siitä, että keskustaa ja kävelykatua vartioivat armeijan pojat, jotka saattavat poistaa epäkunnioittavasti käyttäytyvät ääliöt alueelta.

Voitonpäivän juhlinnan selittäminen on ehkä yhtä hankalaa, kun koittaisi selittää amerikkalaiselle, miksi Suomessa on eri kokoiset ylinopeussakot riippuen kuskin vuosituloista. Tämä pitää kokea. Voimme suositella.

20130521-012559.jpg

20130521-012619.jpg

20130521-012634.jpg

20130521-012653.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s