Venäläinen voitto

Vuosittain toukokuun 9. päivä koko Venäjän Federaatio juhlii Voiton Päivää kansallisen vapaapäivän merkeissä. Kuten monelle lienee tuttua, juhlan aiheena on Neuvostoliiton saavuttama ”voitto” yhdessä lukemattomista sen* käymistä isänmaallisista sodista – toisessa maailmansodassa. (*Venäjän keisarikunta ja myöhemmin väliaikaishallitus, Neuvosto-Venäjä sekä NL)

Käytän voiton ympärillä lainausmerkkejä erityisesti siitä faktasta johtuen, että Neuvostoliittolaisten kuolonuhrien määrä kyseisessä sodassa nousi jopa 30 miljoonaan ihmiseen, noin kahden kolmanneksen ollessa siviilejä.

Venäläiset osaavat selvästi kuitenkin nauttia voitostaan, sillä tunnelma muistutti ainakin Nižni Novgorodissa minulle lähinnä dokumenteistä tuttua neuvostoaikaista seremoniallisuutta. Ihmisiä oli kaduilla vaikuttava määrä kuitenkin vain jonkin verran toista miljoonaa asukasta käsittävässä kaupungissa. Toisen maailmansodan aikaista sotakalustoa oli roudattu lasten iloksi näytille, ja sotilaspukuiset miehet soittivat ja lauloivat eri kokoonpanoissa niin sotilas- kuin kansanmusiikkia. Kadulla pidettiin myös lähinnä lapsille suunnattuja tietoiskuja/-kilpailuja toiseen maailmansotaan liittyen. Isolla kartalla oli muun muassa kuvattu valtakunnan rajat suurimmillaan. Kartta lienee laadittu 30.11.1939, sillä se käsitti muun muassa niin Helsingin kuin Kuopionkin. No, suotakoon lievä suurpiirteisyys tai toiveajattelu naapurikansalle.

Kokemuksemme Voiton Päivän -paraatista oli kuitenkin varsin miellyttävä, ja uskon Nižni Novgorodin tarjonneen tähän rauhallisemman miljöön kuin esimerkiksi Moskova.

20130511-135954.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s