Banjaa ja hengenravintoa Mordvassa

Käsienheiluttelija, Pankkimies ja Biisoni saapuivat puolen yön jälkeen Saransk-nimiseen kaupunkiin. Tarkoitus oli olla siellä aikaisemmin, mutta Venäjän tiet olivat taasen yllättäviä. Joskus tie saattoi kokolailla loppua kesken. Ei tällä autolla tuonne..

20130512-190528.jpg
Ei se mitään. Matkalla nähtiin taas aitoa paikallista menoa. Esimerkiksi tällaista.

20130512-190822.jpg
Saransk ei alkuun juurikaan vakuuttanut. Venäläinen vieraanvaraisuus näytti toisen puolensa ja hostelliin ei ollut asiaa ilman Venäjän passia.
Eipä siinä mitään. Ryhmä leiriytyi sitten autoon suojaisalle paikalle metsän siimekseen ja heräsi uuteen aamuun Saranskissa.

20130512-224759.jpg
Aamulla Saransk näytti huomattavasti paremmalta. He kävivät venäläisessä saunassa. Eli Banjassa. Jos käyt Venäjällä, mene ihmeessä Banjaan. Upea kokemus. Saunahattu ei ole pakollinen, mutta vihta on. Saunassa Biisoni jutteli iäkkään herrasmiehen kanssa, joka tunnisti heidät suomalaisiksi. Herrasmiehen kuorokaveri on kuulemma innostunut suomen kielestä ja toimii pastorina paikallisessa luterilaisessa seurakunnassa. Joukkio päätti lähteä morjenstamaan kaveria. Tosin nopeasti, sillä ehtoolla piti olla Jaroslavlissa (650 km Saranskista.)
Pastori Aleksei riemastui ja kiitti Jumalaa täydellisellä suomen kielellään. Keitti oikein suomalaiset Juhla Mokka -kahvit. Kohta pöytä olikin koreana makkarasta, leivästä, tattaripuurosta, chai:sta ja paikallisesta hunajasta. Aleksei kertoi heidän työstään Mordvalaisen orpokodin parissa ja siitä kuinka läheisiä sukulaisia suomalaiset ja mordvalaiset (Volgan suomalaiset) ovat. Aleksei oli järjestänyt matkoja Suomeen ja löytyipä kolmikolta ja Alekseilta pari yhteistä tuttuakin.

Nyt jos jollain syntyy palava halu tehdä hyvää, niin Aleksein seurakunta tarvitsisi kipeästi sählymailoja orpokotien peleihin. Niitä varmaan löytyy ylimääräisiä vähän joka autotallista. Vanhatkin kelpaavat.

20130513-104205.jpg
Lyhyt visiitti venyi neljän tunnin vierailusi ja matka Jaroslavliin alkoi hitusen myöhässä. Ja juuri kun käsienheiluttelija oli kirjoittamassa tätä blogia, auto meni katolleen. Mutta se on toinen tarina se.

4 thoughts on “Banjaa ja hengenravintoa Mordvassa

  1. Päivitysilmoitus: Kotimatka, paras matka | Helvetistä Itään

  2. Päivitysilmoitus: Venäläinen asiakaspalvelu | Helvetistä Itään

  3. Päivitysilmoitus: Sisko, Baikalinhylkeitä ja pontikkaa | Helvetistä Itään

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s